Taimisankari-kuusentaimet saatavilla verkkokaupasta

Tapion kehittämä uudenlainen kuusentaimi hidastaa juurikäävän leviämistä. Ensimmäinen erä taimia tuli myyntiin keväällä 2023 ja nyt taimia on jälleen saatavilla Fin Forelian ja Tapio Siemenkeskuksen myyntipalvelusta ja verkkokaupoista.

Taimia on rajallinen määrä, joten tilaus kannattaa tehdä ajoissa.

Kuusenjuurikäävän aiheuttama kuusentyvilaho on pahin kuusten lahottaja Suomessa. Juurikääpä lahottaa puiden juuristoa ja runkoa, usein monen metrin korkeudelle, ja tuhot kohdistuvat erityisesti arvokkaaseen tyvitukkiin. Uudet sankaritaimet on kehitetty eritysesti kuusenjuurikäävän riskin näkökulmasta.

 

Jalostushyötyinä pienempi tyvilahon riski ja juurikäävän etenemisen hidastuminen

Ruotsalaisen ja suomalaisen tutkimuksen mukaan tietyillä kuusialkuperillä esiintyy vastustuskykyä juurikääpää vastaan. Näissä puissa esiintyvä PaLAR3B alleeli hidastaa juurikäävän leviämistä. Tapion siemenviljelmiltä löytyi tutkittaessa kuusen klooneja, joiden jälkeläisillä on tämä PaLAR3B-alleeli. Taimisankari-taimet ovat näiden kloonien jälkeläisiä.  Taimia tuotetaan sitä mukaa lisää, kun siemeniä saadaan emopuista.

Kuusenjuurikääpä leviää ruotsalaisten tutkimusten mukaan PaLAR3B-alleelin sisältävässä puussa jopa 27 % hitaammin kuin puissa, joissa tätä alleelia ei ole. Jalostetun Taimisankari-kuusen käyttö metsänuudistamisessa pienentää tyvilahon riskiä ja hidastaa juurikäävän etenemistä. Tästä on metsänomistajalle taloudellista hyötyä, sillä arvokasta tyvitukkia säästyy laholta.

 

Varmista omasi tilaamalla!

Taimisankari-taimet ovat ensimmäisen polven eli alustavasti testattua alkuperää olevia jalostettuja yksivuotiaita kuusen taimia. Yhdessä Taimisankari-laatikossa on 90 taimea. 

Fin Forelia ja Tapio ovat kumppaneita Sankaritaimien myynnissä. Fin Forelian kattava taimitarhaverkosto ja hyvät myyntikanavat mahdollistavat tehokkaat toimitukset asiakkaille. Tilaamisen yhteydessä, tarkista käyttöaluekartasta taimen sopivuus paikkakunnalle.


Tilaa taimet verkkokaupasta www.finforelia.fi/shop tai myyjiltämme:

Johan Grönros puh. 050 551 5564

Antti Lännenpää, puh. 040 777 6680

Timo Salminen, puh. 040 5528824


Haemme nyt joukkoomme kehityspäällikköä